
KEDVENC NYÁRI ZÖLDSÉGLEVES
Kedvenc nyári zöldségleves
Hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 szál póréhagyma
- 2 szál szárzeller
- 1 nagyobb kápia paprika
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1 közepes zsenge cukkini
- 2-3 db újburgonya
- 2 gerezd fokhagyma
- só, őrölt feketebors
- chili, kakukkfű, bazsalikom ízlés szerint
- 1 ek olívaolaj
- 1,5 l víz vagy zöldség alaplé
- kis csokor petrezselyemlevél
Elkészítés:
Az olívaolajon az apróra szeletelt vöröshagymát megfonnyasztjuk.
Hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát, vékonyra szeletelt szárzellert és pár percig együtt pároljuk.
A kápia paprikát hosszában négy részre vágjuk, magtalanítjuk, majd a részeket csíkokra szeleteljük. A megtisztított sárgarépát karikákra szeleteljük, a megmosott cukkinit felkockázzuk.
Ezeket is az alaphoz adjuk, jól átkeverjük és hagyjuk pár percig puhulni.
A burgonyát is kisebb kockákra szeleteljük, majd a fokhagymával együtt a leveshez adjuk és fedővel lefedve 5-7 percig pároljuk. Sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint, majd felöntjük vízzel vagy a zöldség alaplével.
15-20 percig főzzük, majd amikor már megpuhultak a zöldségek, belekeverjük a megmosott, apróra szeletelt petrezselyemzöldet.
Tálalhatjuk bacon chips-szel, csíkokra szeletelt füstölt-főtt tarjával, friss növényi csírával, de akár fokhagymás pirítóssal is.
Recept forrása:
Ábrahámné Bergmann Anna
funkcionális táplálkozás tanácsadó