
HIDEG KRUMPLILEVES
Hideg krumplileves fermentált uborkával
Hozzávalók:
- 250 g gomba
- 3-4 közepes újburgonya
- 2 szál sárgarépa
- normál befőttes üvegnyi fermentált uborka*, levével együtt
- kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kókuszzsír
- tisztított víz, só, ízlés szerinti további fűszerek
Elkészítés:
A megtisztított, apróra szeletelt hagymát és fokhagymát megdinszteljük.
Az újburgonyát és répát lehámozzuk, a krumplit kis kockákra szeleteljük, a répát vékony csíkokra gyaluljuk. A gombát megpucoljuk és vékonyan felszeleteljük.
A dinsztelt hagymához hozzáadjuk az előkészített krumplit, sárgarépát, gombát, kicsit összemelegítjük, majd felöntjük 2-3 liternyi vízzel, sózzuk, ízlés szerint fűszerezzük.
30-40 perc alatt készre főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Miután a leves teljesen kihűlt, hozzákeverjük a fermentált uborka levét és magát az uborkát is, csinos kis kockákra szeletelve.
Folyamatosan hűtőben tartva egy remek tápláló, bélflórát támogató, hűsítő, savanykás ízvilágú nyári levest kapunk, amit a nap bármely étkezésére fogyasztatunk.
Tálalhatjuk friss kaporral vagy snidlinggel, esetleg egy kis kanálnyi tejföllel (ha nincs tejérzékenység).
*A fermentált uborka annyiban más a kovászos uborkához képest, hogy kenyér/burgonya nélkül, simán sós felöntőlében történik a fermentálás, egy kis friss kapor, fokhagyma és szőlőlevél kíséretében, lezárt üvegben, normál szobahőmérsékleten. 3-4 nap alatt így is tökéletes és kicsit roppanósabb, mintha kovászos vagy plusz keményítős összetevő segítségével erjesztenénk.
A leves természetesen hagyományosan készített kovászos uborkával is kitűnő.
Recept forrása:
Ábrahámné Bergmann Anna
funkcionális táplálkozás tanácsadó