
KARALÁBÉFŐZELÉK
Karalábéfőzelék zöldfűszerekkel
Hozzávalók:
-
2 db közepes karalábé
-
1 db kisebb vöröshagyma vagy 1 szál újhagyma
-
1-2 levél toszkán vagy fodros kel
-
1 ek olívaolaj
-
1 ek zabpehelyliszt
-
1 l víz vagy zöldség alaplé
-
1 dl tejföl/főzőtejszín vagy növényi főzőkrém
-
3 szál petrezselyemzöld
-
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A megpucolt vöröshagymát vagy újhagymát az olívaolajon megfonnyasztjuk. Meghintjük a zabpehelyliszttel, együtt pirítjuk kicsit, majd hozzáadunk kb 1 dl vizet, amivel csomómentesre keverjük.
Hozzáadjuk a meghámozott, apróbb kockákra szeletelt karalábét, átkeverjük, majd felöntjük zöldség alaplével vagy vízzel. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint.
Ha forrni kezd, beletesszük a toszkán vagy fodros kel leveleket is.
Amíg a karalábé puhul, a petrezselyemzöldet egészen apróra aprítva elkeverjük a tejföllel.
Amikor a karalábé megpuhult, a petrezselymes tejfölt - hőkiegyenlítést követően - hozzákeverjük a főzelékhez és pár percig hagyjuk, hogy összeforrjanak.
Tálalhatjuk fasírttal, zabpelyhes túrólepénnyel, grillsajttal, pirított gombával, gyakorlatilag bármilyen feltéttel, amivel szeretjük a főzelékeket.
Ugyanez a főzelék karfiollal, brokkolival, zöldborsóval is kitűnően elkészíthető, akár vegyesen is.
(Karfiollal, brokkolival készítve ügyeljünk arra, hogy a rózsák csak épphogy megpuhuljanak, különben szétesnek és egy nagy massza lesz a főzelék.)
Recept forrása:
Ábrahámné Bergmann Anna
funkcionális táplálkozás tanácsadó