
TOSZKÁN KEL
Könnyű bableves toszkán kellel
Hozzávalók:
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 közepes szál sárgarépa
-
2-3 db közepes burgonya
-
200 g főtt fehérbab (konzerv is lehet)
-
2-3 gerezd fokhagyma
-
4-5 levél toszkán kel
-
1 ek olívaolaj
-
2 l víz vagy zöldség alaplé
-
só, bors ízlés szerint
-
1 dl tejföl
Elkészítés:
A megpucolt vöröshagymát és fokhagymát apróra szeleteljük és az olívaolajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát és felkockázott burgonyát, sózzuk, borsozzuk és pár percig együtt pároljuk.
Hozzákeverjük a fehérbabot és felöntjük annyi forralt vízzel, amennyi kényelmesen ellepi.
Amíg a leves fő, a toszkán kel leveleket leöblítjük, a kemény, fő ereket kivágjuk, majd a leveleket ujjnyi csíkokra szeleteljük.
Amikor a zöldségek megpuhultak, két merőkanálnyit kiveszünk az egészből és a tejföllel simára turmixoljuk. Sűrítésként visszakeverjük a levesbe, s ugyanekkor a toszkán kel levélcsíkokat is hozzáadjuk.
Kb 5 perc alatt összeforraljuk.
Tálaláskor friss zöldfűszerrel (petrezselyemzöld, metélőhagyma, …) gazdagíthatjuk.
Recept forrása:
Ábrahámné Bergmann Anna
funkcionális táplálkozás tanácsadó