FŰSZEREK - bazsalikom
Gazpacho
A bazsalikom egy fantasztikus illatos fűszernövény,
kitűnően illik minden olyan ételhez, amiben előfordul a paradicsom.
Biztosan sokan ismeritek a gazpachot,
ami egy hidegen tálalt, paradicsom alapú, spanyol zöldségleves. Amikor érkezik a farmról friss bazsalikom csokor, mindenképp érdemes ezzel a recepttel is kalkulálni a felhasználásához.
Hozzávalók:
- 1,5 kg paradicsom vagy 1 liter 100% paradicsomlé
- 1 kígyóuborka
- 1 kaliforniai paprika
- 1 kis fej vöröshagyma vagy lilahagyma
-
2-3 ek olívaolaj vagy tökmagolaj
-
só, bors, ízlés szerint 1-2 gerezd fokhagyma
-
friss bazsalikom, 1 szár 3-4 levéllel
Elkészítés:
A zöldség alapanyagot megtisztítva (a paradicsomot, paprikát kicsumázva), feldarabolva kehelyturmixba halmozzuk, majd az olajjal és a sóval, fűszerekkel krémesre turmixoljuk.
Ha 100% paradicsomlével készítjük, akkor kb 3 dl paradicsomlét adunk a turmixhoz, majd a sűrű krémet elkeverjük a többi paradicsomlével.
Néhány órára hűtőbe tesszük.
Tálaláskor megszórhatjuk reszelt kecskesajttal, adunk hozzá friss bazsalikom leveleket és jól illik hozzá a kovászos pirítós is.
Recept forrása:
Ábrahámné Bergmann Anna
funkcionális táplálkozás tanácsadó