ZÖLD LEVELESEK - mizuna
PESTO mizunából
Az eredeti, klasszikus bazsalikom-alapú pesto mellett számtalan összetétellel variálható ez a tápláló paszta.
Gyakorlatilag mindenféle ehető zöld levélből készíthetjük (retek, sárgarépa, cékla, gyermekláncfű leveléből, zöld leveles salátafélékből, friss fűszernövényekből, spenót- vagy sóskalevelekből, csak hogy a leggyakoribbakat említsem).
Változatosan választhatunk hozzá hidegen sajtolt olajat és különféle olajos magot is, amelyekkel együtt pazar ízharmóniát alkotnak.
Hozzávalók:
- 80 g mizuna
- 20 g pirított sózatlan kesudió
- 20 g hántolt kendermag
- 75 ml hidegen sajtolt olívaolaj
- 15 g sörélesztőpehely
- 15 ml tökmagolaj
- 3 g só
Elkészítés:
A mizuna leveleket gyengéden leöblítjük, a vizet felitatjuk róla.
Natúr kesudiót kissé megpirítunk száraz serpenyőben (hozzáadott zsiradék nélkül).
Az összetevőket kehelyturmixba téve leturmixoljuk, ízlés szerint darabosabbra vagy krémesebbre.
Kisebb méretű, csavaros tetejű üveg(ek)be töltjük.
Ha hosszabb időre szeretnénk eltenni, akkor - fagyasztásra alkalmas edénykébe töltve - lefagyaszthatjuk, akár 6 hónapig is eláll így.
Ha egyszerre nagyobb mennyiséget készítettünk, de várhatóan rövidebb idő alatt felhasználjuk, akkor elegendő hűtőben tárolni. Ilyenkor a pestora - a tető rácsavarása előtt - érdemes egy kis plusz hidegen sajtolt olajat tölteni, ami légmentes lezárást biztosíthat az üvegben.
A recept további variálhatóságáról és a pesto táplálkozás élettani megítéléséről ide kattintva olvashattok bővebben.
Recept forrása:
Ábrahámné Bergmann Anna
funkcionális táplálkozás tanácsadó