GUMÓS ZELLER
Rózsaszín saláta
Ezúttal a gumós zeller felhasználáshoz hozunk inspirációt,
de ugyancsak játékosok a csapatban a sárgarépa, cékla és alma is.
Hozzávalók:
- fél zellergumó
- 1 szál nagyobb sárgarépa
- 1 közepes cékla
- 1 nagyobb zöldalma
- kókuszzsír/olívaolaj
- só
- 1 tojás sárgája
- 1 ek. tökmagolaj ( vagy más hidegen sajtolt olaj)
- csipetnyi só, 1 tk. eritrit/glicin
- 1 tk. mustár
- 1 kk. almaecet
Elkészítés:
A zellert, sárgarépát, célkát meghámozzuk és vékony csíkokra gyaluljuk és enyhén megsózzuk. Serpenyőben kevés kókuszzsíron 10-15 percig dinszteljük.
Az almát megmossuk, magtalanítjuk és szintén vékony csíkokra gyaluljuk.
A tojássárgáját kikeverjük a sóval, eritrittel, mustárral és almaecettel, majd homogénre keverjük a joghurttal és tejföllel.
A masszába beleforgatjuk az almát és a dinsztelt zöldségeket, jó alaposan átkeverjük és lefedve hűtőben néhány órán át hagyjuk összeérni az ízeket.
Fogyaszthatjuk önmagában tízóraira, uzsonnára is, de alkalmas főétkezéshez köretként sültek, sajtok, tojásételek mellé is.
Recept forrása:
Ábrahámné Bergmann Anna
funkcionális táplálkozás tanácsadó